pondělí 8. prosince 2014

Kácení borovice

Borovici vejmutovku kdosi kdysi dávno, asi týden po pravěku, zasadil v rohu zahrady,
těsně u sousedovy stavby. Jak desítky let zcela osamocená rostla, sílila a mohutněla, začala sousedův dům ohrožovat.
Proto bylo rozhodnuto o jejím pokácení. 
V sobotu to nastalo - koncert pro dvě pily, pár lan s karabinami a hlavně pro jednoho šikovného a mrštného pána se dvěma pomocníky. Nejprve vylezl po žebříku na dolní větve, pak už jen odřezával větve zavěšené na laně a spouštěl je dolů, po zbytcích těch větví stoupal stále výš a výš...

...a odřezával a spouštěl po laně dolů a lezl výš a výš ...
až nakonec nad sebou dořízl celou špičku borovice a spustil ji po laně dolů:
Pak odřezával nad sebou kmen borovice a spouštěl dolů

a nakonec slezl opět po žebříku a zbylý kmen pokácel. Celou tu podívanou pečlivě sledovalo i hodně zvědavých vesničanů:
A takhle skončila po čtyřech hodinách naše vejmutovka:

Spočítali jsme letorosty a vyšlo to na 59 - 60 let. Přiznám se, že mi toho stromu je doteď líto, ale byl zasazený na tak nešťastném místě, že ohrožoval sousedův dům.Borovice vejmutovka má hodně nepravidelnou korunu a jemné, slabé a dlouhé jehlice, takže se ani vršek stromu nehodil k ozdobení jako vánoční stromeček. Tak z celé borovice mi zbylo jen pár větví do džbánu a malých větviček do vázičky pro hraní kocourkovi:
Hodně pohody

5 komentářů:

  1. Někdy je potřeba setnout i zdravý strom a to asi bude brzy čekat náš ořech, který na zahradě zasadily veverky. No ony si ho zasadily v tátově zeleninovém záhoně a táta jim ho přesadil ke kompostu mezi chaty. Už je to pořádný macek. je velmi zajímavé, jak odborník s pilou postupoval. Šel odspodu. Zkázala jsem to manželovi, aby jsme věděli, jak na náš ořech jít. Když nám zeť kácel hrušku, tak jsme také používali lano, ale spíš na to, abychom směrovali pád větní do příhodného místa. Ale ta hruška nebyla tak vysoká. Prima užitečný článek.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Byla to opravdu zajímavá a nezvyklá podívaná, jak si pán pod sebou řezal větve a přitom nespadl...:-) Krásné vánoční svátky přeji.

      Vymazat
  2. Ladenko nieco podobne mam zdokumentované tiež ,len to bola lipa ktora už mala neunosnú výšku i rozmery no susedia sa nechceli mermo moci toho vzdat až teraz ..... je to zbtočné aby v okolí domov rrástli takéto velké stromiská....... ako píšeš bol to zážitok ...
    paaa
    Mirka

    OdpovědětVymazat
  3. Tento komentář byl odstraněn autorem.

    OdpovědětVymazat